Для кондитерських виробів потрібна спеціальна упаковка, в якій товари збережуть зовнішній вигляд при перевезенні. Адже практично будь-який зовнішній вплив, до банальної тряски в машині, може незворотно зіпсувати торт чи інший виріб.
Крім того, потрібно враховувати всі стандартні вимоги до пакування харчових продуктів:
Тому найчастіше використовується картон чи пластик. З ряду причин картон практичніший – він дешевший і доступніший. Пластик міцніший і довговічніший, але харчові марки обійдуться дорожче. Зате пластик може бути прозорим, якщо потрібно підкреслити красу кондитерського виробу. А на картон легко наносити будь-який друк та декор. Дуже часто виробники поєднують обидва матеріали. Наприклад, залишають прозоре пластикове віконце у картонній коробці.
Кондитерська упаковка вирішує кілька завдань, і це не лише захист. Вона забезпечує дотримання санітарно-гігієнічних вимог під час транспортування та продовжує термін зберігання продукції. За статистикою, товари в упаковці завжди продаються у більших кількостях, ніж розважні, хоча розважні зазвичай дешевші. Особливо це стосується виробів, які легко пошкодити – тортів, кексів, маффінів, тістечок. Зрештою, упаковка завжди підвищує впізнаваність бренду.
Окремо варто згадати, що тара має бути зручною. Отже, покупці повинні мати можливість легко та акуратно її відкрити. Зараз із модою на еко-тренди актуальні коробки, які можна використати кілька разів. Наприклад, спочатку зберігати десерти прямо в ній у холодильнику, а потім пристосувати для побутових потреб.
Набагато рідше використовують метал, дерево чи щільний папір. Метал відмінно підходить для красивої подарункової упаковки та дорогої продукції. Наприклад, це печиво в красивих металевих коробках. Те саме стосується і дерев’яної тари. Важливо врахувати ще, що через структуру деревини вона легко брудниться і поглинає запахи.
Папір легкий і недорогий, але навіть найщільніші марки недостатньо міцні і легко втрачають форму. Хороші паперові пакети слугують як альтернатива поліетиленовим. В іншому випадку це не надто надійна упаковка. Широко використовують комбіновані упаковки. Наприклад, коли картонну коробку цукерок загортають ще й у плівку для збереження.
Упаковка має бути обов’язково сумісна з товаром усередині. Крихкі вироби краще пакувати в щільну жорстку тару. Солодощі, які страждають від світла – у фольгу та картон. Жирні вироби не зберігають у папері.
Враховуйте, що упаковка стоятиме на прилавках та полицях магазинів, так що в ідеалі вона має бути зручної універсальної форми. Складні креативні конструкції хороші для виставок чи індивідуальних замовлень, а ось у масовому виробництві все вирішує раціональний підхід.