Умови зберігання гофротари

Гофротара Evopack давно перевірена на практиці, і про її якість знають сотні наших клієнтів. Але щоб вона служила дійсно довго, і не псувалася, упаковку потрібно правильно зберігати. Розповідаємо, як!

  • По-перше, зберігайте гофротару тільки в критих вентильованих приміщеннях. Вентиляція повинна бути природною.
  • Слідкуйте за рівнем вологості в приміщенні. Він не повинен перевищувати 70% і бути нижчим за 25%. Обов’язково потрібен захист складу від опадів і грунтових вод. Це досить великий інтервал, так що вибиватися за його межі не можна.
  • Температурний режим для зберігання гофротари – від -14 до +40 градусів. Оптимальний і універсальний показник – близько 20 градусів.
  • Будь-які опалювальні прилади повинні бути на відстані мінімум метра від гофротари. Також не можна зберігати ящики під вікнами, кондиціонерами або на протязі. Загалом, уникайте будь-яких температурних коливань поблизу.

Складування гофротари

Гофротару зберігають штабелями. У матеріалу є свій граничний рівень навантаження, який і визначає максимальну висоту штабелів. В основному, це до 3 метрів. Тут теж важливо дотримуватися умов, тому що в іншому випадку міцність ящиків знижується практично вдвічі.

Ящики обов’язково запечатують клейкою стрічкою, і всередині не повинно бути порожнеч. Інакше тара поступово деформується. Якщо використовуються дерев’яні піддони, важливо, щоб між дошками не було великих зазорів. Це теж причина деформації і втрати міцності. Також не можна, щоб ребра ящика потрапляли в ці щілини.

Щоб гофротара в штабеля не ковзала і не зміщувалася, використовуються міцні пятишарові листи або ДСП замість прокладки. На палетах ящики розкладають щільно, без пустот. Але не можна, щоб вони виступали за межі палета. Палети не можна ставити прямо на підлогу через температуру, вологість і циркуляцію повітря. Потрібен проміжок мінімум в 10 см. На піддон ящики укладають за двома методами – перев’язкою або пошарово рядами. Перший спосіб довший, але надійніший, тому що штабелі виходять стійкішими і міцнішими.

Гофротара і вологість

Хочемо окремо розглянути вплив вологи на гофротару, тому що саме це основний руйнівний фактор для гофрокартону.

Показник вологості матеріалу після виробництва – 8-12%. Якщо цей показник підвищується хоча б на 2-3%, гофрокартон втрачає жорсткість і структуру, стає більш пластичним і просідає. Саме тому його не можна зберігати в холодних сирих приміщеннях або на вулиці.

Оптимальний показник вологості гофротари – 10%. Якщо він зростає до 14%, торцева твердість матеріалу падає вдвічі. А якщо показник доходить до 20%, про міцність можна взагалі не говорити. Виміряти вологість гофрокартону можна контактним вологоміром. Також на складі використовуються психрометри. Це такі гігрометри, які містять два термометри: сухий і змочений. Вони розраховують вологість за спеціальною формулою з урахуванням різниці цих температур.

Тут варто зазначити, що целюлозний гофрокартон менше поглинає вологу, порівняно з макулатурним. Крім того, іноді при виробництві використовуються гідрофобні добавки. Але якщо це звичайні пакувальні гофроящики, це не завжди доцільно.