Специфіка упаковки для кондитерських виробів

Для кондитерських виробів потрібна спеціальна упаковка, в якій товари збережуть зовнішній вигляд при перевезенні. Адже практично будь-який зовнішній вплив, до банальної тряски в машині, може незворотно зіпсувати торт чи інший виріб.

Крім того, потрібно враховувати всі стандартні вимоги до пакування харчових продуктів:

  • Матеріал має бути повністю безпечним та екологічним;
  • Він має бути міцним, практичним, захищати від вологи, температурних перепадів та запахів;
  • Зрештою, він має бути естетичним, якщо йдеться ще й про споживчу упаковку.

Тому найчастіше використовується картон чи пластик. З ряду причин картон практичніший – він дешевший і доступніший. Пластик міцніший і довговічніший, але харчові марки обійдуться дорожче. Зате пластик може бути прозорим, якщо потрібно підкреслити красу кондитерського виробу. А на картон легко наносити будь-який друк та декор. Дуже часто виробники поєднують обидва матеріали. Наприклад, залишають прозоре пластикове віконце у картонній коробці.

Що ще вимагається від упаковки кондитерських виробів?

Кондитерська упаковка вирішує кілька завдань, і це не лише захист. Вона забезпечує дотримання санітарно-гігієнічних вимог під час транспортування та продовжує термін зберігання продукції. За статистикою, товари в упаковці завжди продаються у більших кількостях, ніж розважні, хоча розважні зазвичай дешевші. Особливо це стосується виробів, які легко пошкодити – тортів, кексів, маффінів, тістечок. Зрештою, упаковка завжди підвищує впізнаваність бренду.

Окремо варто згадати, що тара має бути зручною. Отже, покупці повинні мати можливість легко та акуратно її відкрити. Зараз із модою на еко-тренди актуальні коробки, які можна використати кілька разів. Наприклад, спочатку зберігати десерти прямо в ній у холодильнику, а потім пристосувати для побутових потреб.

Які ще матеріали підходять для кондитерської упаковки?

Набагато рідше використовують метал, дерево чи щільний папір. Метал відмінно підходить для красивої подарункової упаковки та дорогої продукції. Наприклад, це печиво в красивих металевих коробках. Те саме стосується і дерев’яної тари. Важливо врахувати ще, що через структуру деревини вона легко брудниться і поглинає запахи.

Папір легкий і недорогий, але навіть найщільніші марки недостатньо міцні і легко втрачають форму. Хороші паперові пакети слугують як альтернатива поліетиленовим. В іншому випадку це не надто надійна упаковка. Широко використовують комбіновані упаковки. Наприклад, коли картонну коробку цукерок загортають ще й у плівку для збереження.

Що потрібно врахувати під час вибору кондитерської упаковки?

Упаковка має бути обов’язково сумісна з товаром усередині. Крихкі вироби краще пакувати в щільну жорстку тару. Солодощі, які страждають від світла – у фольгу та картон. Жирні вироби не зберігають у папері.

Враховуйте, що упаковка стоятиме на прилавках та полицях магазинів, так що в ідеалі вона має бути зручної універсальної форми. Складні креативні конструкції хороші для виставок чи індивідуальних замовлень, а ось у масовому виробництві все вирішує раціональний підхід.