Химерна геометрія піци роками не дає спокою всім її шанувальникам. Ще б пак: сам коржик круглий, шматки – трикутні, а коробка – чомусь квадратна. Як так вийшло? Чому об’ємні торти пакують в круглі коробки, а пласкі піци – в квадратні або зрідка – в багатокутні, зі скошеними кутами.
Ми в Evopack вже близько 15 років займаємось виробництвом упаковки, в тому числі і для продуктів. Тому ділимося своїми спостереженнями та міркуваннями з цього приводу!
Для початку розберемося, чому ж сама піца обов’язково кругла. Є дві гіпотези: містична і прагматична. Перша пов’язана з сакральним значенням кола, як символу, адже воно уособлює світ, світло і сонце. Деякі вважають, що саме з цієї причини багато національних страв різних країн зберегли саме таку форму.
Але є і більш прозаїчне пояснення. За традицією італійські кухарі не використовують качалку, щоб розкачати тісто. Його багато разів підкидають в повітря – і саме так воно розтягується і приймає свою форму. І в такому випадку це завжди форма, наближена до кола – банальні закони фізики.
З трикутними шматочками і того простіше – адже погодьтеся, це набагато зручніше і чесніше. Всім дістаються однакові частини начинки, піца не розвалюється в процесі та її зручно їсти або згорнути човником.
Ми підійшли до найголовнішого питання. Може здатися, що набагато логічніше робити для круглої піци таку ж круглу коробку. Розповідаємо, чому це не так!
Зараз з’являються більш різноманітні рішення, індивідуальний дизайн і навіть коробки для половини піци або для трикутних шматочків. Але в будь-якому випадку основний і найпоширеніший варіант досі – простий класичний квадрат без надмірностей.