Чому піца кругла, а коробка квадратна?

Химерна геометрія піци роками не дає спокою всім її шанувальникам. Ще б пак: сам коржик круглий, шматки – трикутні, а коробка – чомусь квадратна. Як так вийшло? Чому об’ємні торти пакують в круглі коробки, а пласкі піци – в квадратні або зрідка – в багатокутні, зі скошеними кутами.

Ми в Evopack вже близько 15 років займаємось виробництвом упаковки, в тому числі і для продуктів. Тому ділимося своїми спостереженнями та міркуваннями з цього приводу!

Кола і трикутники

Для початку розберемося, чому ж сама піца обов’язково кругла. Є дві гіпотези: містична і прагматична. Перша пов’язана з сакральним значенням кола, як символу, адже воно уособлює світ, світло і сонце. Деякі вважають, що саме з цієї причини багато національних страв різних країн зберегли саме таку форму.

Але є і більш прозаїчне пояснення. За традицією італійські кухарі не використовують качалку, щоб розкачати тісто. Його багато разів підкидають в повітря – і саме так воно розтягується і приймає свою форму. І в такому випадку це завжди форма, наближена до кола – банальні закони фізики.

З трикутними шматочками і того простіше – адже погодьтеся, це набагато зручніше і чесніше. Всім дістаються однакові частини начинки, піца не розвалюється в процесі та її зручно їсти або згорнути човником.

Але коробка-то чому квадратна?

Ми підійшли до найголовнішого питання. Може здатися, що набагато логічніше робити для круглої піци таку ж круглу коробку. Розповідаємо, чому це не так!

  1. Квадратні коробки простіше, швидше і дешевше виготовляти. Цей процес повністю автоматизований і не вимагає ніякого специфічного налаштування обладнання. Для круглих коробок потрібно більше деталей і там зовсім інша технологія загинання бортів. По суті, кожну таку коробку потрібно робити окремо, коли квадратну досить правильно розкроїти і скласти.
  2. Транспортувати квадратні коробки набагато зручніше. Така стопка значно стійкіша, нічого не падає і не перевертається.
  3. Діставати піцу з квадратної коробки банально простіше. Адже інакше її борти б щільно прилягали до бортів коробки. Вільний простір дозволяє спритно орудувати і лопаткою, і руками.
  4. За рахунок того, що в коробці залишається невеликий повітряний прошарок, піца довше залишається теплою і свіжою.
  5. Звичайну коробку простіше запакувати так, щоб вона точно не була відкрита. Більшість упаковок для піци – це одна цілісна деталь. Кришка відкидається на одну зі сторін, а в закритому вигляді підклеюється стрічкою з протилежної. Або ж є коробки з картонними замками – в будь-якому випадку, це набагато зручніше. Зробити щось аналогічне за зручністю і швидкістю використання для круглої тари практично неможливо. Хіба що розробляти індивідуальний розкрій – але це знову додаткові витрати і трата часу.
  6. Не можна ігнорувати і маркетингові виверти. Квадратна коробка здається більшою зовні, а їжа в такій упаковці – більшою зсередини. А ще на ній зручніше друкувати. Адже упаковки для піци завжди брендовані.

Зараз з’являються більш різноманітні рішення, індивідуальний дизайн і навіть коробки для половини піци або для трикутних шматочків. Але в будь-якому випадку основний і найпоширеніший варіант досі – простий класичний квадрат без надмірностей.