Історія виникнення одноразового паперового посуду

Складно повірити, але одноразовому посуду вже більше ста років, і почалася ця історія з першого стаканчика. Сьогодні можна навіть точно назвати ім’я його творця. Це Вільям Дарт, який одного разу розбив посуд в студентському кафе, і спровокував тим самим грандіозний скандал. Саме після цього він задумався, а чому б не зробити посуд, що не б’ється. І так вже зовсім скоро його недорогі паперові стаканчики під брендом Dart Container буквально захопили Америку, а потім і весь світ.

Довгий час одноразовий посуд робили з пластика, як більш бюджетної альтернативи склу та металу. Але це було не дуже гігієнічно і не дуже доцільно. І ось з’явився картон – повністю безпечний і екологічний матеріал, який ніяк не впливає на властивості і смак продукту. А ще й без проблем утилізується.

Вперше картонний стакан зробив Елвін Девідсон в 1908 році. Він нагадував радше паперовий ріжок або пакет, але з часом конструкцію вдалося доопрацювати і доповнити повноцінним дном. Через рік патент на виробництво повноцінних одноразових стаканів отримав Лоуренс Луеллен з партнером Х’ю Муром. Принцип був простий: використовуй і викинь. Численні епідеміологи досі вважають, що саме це вберегло Америку з її суспільним посудом в кафе і біля питних фонтанів від поширення інфекцій.

Зовсім скоро з’явилися автомати, в яких можна було придбати такі стаканчики прямо на вулиці. І тут же налити в них газовану воду або каву з сусіднього автомата. Згодом ці машини вдалося об’єднати в щось більш звичне в наш час. Це були 50-ті роки.

Тим часом Луеллен і Мур нарощували виробничі потужності і експериментували з матеріалами. Їх ноу-хау став міцний проклеений папір, що не розмокає від води. Незабаром стаканчики були буквально скрізь – в школах, офісах, на підприємствах. А слідом за ними прийшов й інший одноразовий паперовий посуд.

Чому саме папір?

Причин, чому популярним став саме паперовий одноразовий посуд, дуже багато. І ось основні з них:

  • Картон легкий і жорсткий, тому добре тримає форму навіть при навантаженнях і при контакті з продуктами.
  • Ламінування і різні просочення підвищують стійкість до вологи, температури і механічних впливів.
  • Продукти в картонному посуді можна сміливо зберігати в холодильнику.
  • Це повністю гігієнічний матеріал хоча б тому, що він точно не буде митися і використовувати повторно, що особливо важливо в громадських місцях.
  • Картон екологічний, тому що він добре переробляється і просто спалюється. Є нюанси з ламінованим паперовим посудом, але зараз переробляють і його.
  • Паперові вироби дуже легкі і майже не займають місце, завдяки чому вони дуже цінні в дорозі або на пікніках.
  • Картон погано проводить температуру, тому не перемерзає в холодильнику, а гаряча кава не обпалює руки.
  • Паперовий посуд неможливо розбити або поранитися об нього, так що він підходить навіть дітям.
  • Зрештою, це дуже бюджетний матеріал, тож картонні ємності ще й доступні.

Фінальний штрих – різноманітність асортименту. Крім різних форм і розмірів, на паперовому посуді можна друкувати і його можна брендувати. Наприклад, легко закупити все необхідне для свята, і потім просто здати на переробку, а не витрачати час на миття.