Що таке картон? Види гофротари

Картон – універсальна і дешева сировину для виготовлення упаковки. Він доступний, легкий, екологічний і повністю переробляється. А значить – з усіх аспектів виграє у пластику. У той же час у картону хороша каркасність, висока жорсткість, відмінна міцність та захисні властивості.

Зазвичай пакувальний картон складається з декількох шарів:

  • Нижній – з дешевої переробленої сировини, на зразок макулатури, відходів деревної промисловості або целюлози.
  • Середній – найтовстіший і найміцніший, так що відповідає за бар’єрні властивості. Він теж дешевий і зазвичай робиться з переробленого матеріалу та відходів тій же картонної промисловості.
  • Верхній – це лицьова сторона, яку роблять з більш якісної сировини з акуратним зовнішнім виглядом.
  • Крейдований – використовується не завжди, а тільки в деяких видах упаковки на замовлення.

Крім пакувального картону буває ще поліграфічний – для складного високоякісного друку. З нього роблять брошури, папки, подарункову упаковку. А буває дизайнерський – для рекламної та презентаційної продукції, інсталяцій, художніх цілей.

Яка буває гофротара?

Гофротара – загальна назва, за якою ховається кілька видів універсальної упаковки з гофрованого картону. Для її виробництва використовуються листи з різною кількістю шарів. Ми в Evopack працюємо з трьох- та п’ятишаровим гофрованим картоном і з рулонними двошаровими листами.

Гофрокороби та гофроящики

Найпоширеніший вид гофротари – короб або ящик. Вони можуть бути будь-якого розміру – від маленьких сувенірних до величезних для продуктів, будматеріалів і побутової техніки.

  • Найпростіші і універсальні – складні чотирьох клапанні гофроящики. Кришка і дно зроблені у вигляді чотирьох клапанів. Ми висікаємо їх на автоматичних лініях з цілісного листа і доставляємо в розібраному вигляді. Так їх зручно зберігати на складі – вони майже не займають місця. У будь-який момент ви можете зібрати гофрокороб самостійно.
  • Складні ящики з торцевими клапанами відрізняються тим, що ці клапани знаходяться з боків, а не зверху і знизу. Зазвичай короби витягнуті і використовуються для легких невеликих товарів відповідної форми.
  • Складні гофроящики з замковим з’єднанням теж поставляються розібраними і збираються на місці. Але замість скотча у них є свій замок, який і закриває коробку.
  • Ящики для обгортки з суцільним дном і кришкою, що відкидається, використовуються для плоских предметів.
  • Класичні збірні короби можна відкривати і закривати багато разів. Вони оснащені кришкою складної конфігурації і при постійному використанні не втрачають товарний вигляд.

Гофролотки

Гофровані лотки постійно використовуються для овочів, фруктів і інших швидкопсувних продуктів. А ще – для кондитерських виробів, пляшок, банок, тощо.

У них немає кришки і невисокі бічні стінки. Їх теж зберігають в розібраному вигляді. Є моделі з прорізаними ручками для завантаження і перенесення.

Гофроконтейнери

Великі контейнери потрібні для важких і габаритних вантажів. Вони можуть бути різної форми і конфігурації. Зазвичай вони міцніші. Іноді використовується навіть семишаровий картон – і тоді упаковка витримує вироби вагою до декількох сотень кілограмів.

Контейнер складається з кришки, днища та бортів. У промисловості їх використовують для перевезення і зберігання обладнання та комплектуючих. У будівництві – для будматеріалів, а в сільському господарстві – для кавунів, динь і гарбузів.

Вкладиші і роздільники

Для гофротари використовуються різні допоміжні елементи – вкладиші, роздільники, решітки, прокладки, пружні амортизатори та інші деталі. Вони потрібні для посилення конструкції, додаткового захисту або організації зберігання продуктів.

З 2005 року ми встигли обробити більше 400 мільйонів квадратних метрів картону. Всі вони пішли на високоякісну і практичну упаковку. Зокрема – на гофротару!