Технологія виготовлення гофрокартону: основні етапи

У галузях, де є необхідність використання пакувальних матеріалів, з гофрокартоном знайомі усі. Матеріал відрізняється доступною вартістю, при цьому, вражає своїми експлуатаційними можливостями. Це такий собі симбіоз картону та паперу, які чергуються між собою пошарово (може бути до 7 шарів). З картону створюють рівні пласти (лайнери), а з паперу – хвилясті. Компонентом звʼязку між шарами слугує силікатний клей, також можна використовувати харчовий. Для того, щоб гофрокартон був монолітним, потрібен час на його витримку, тому після виготовлення, він не одразу потрапляє на полиці крамниць, а залишається на виробництві для сушіння.

Технологія виробництва гофрокартону: етапи та їх послідовність

Для виробництва гофрокартону потрібні певні умови: спеціальне обладнання та велика площа приміщень. Як правило, виробнича лінія займає не менше 800 м2 площі приміщення. Також необхідні окремі приміщення для зберігання сировини та сушіння готової продукції.

Перед тим, як розпочинати виробництво гофрокартону, увагу приділяють сировині, з якої її виготовляють. Матеріал переміщують у приміщенні з певним температурним діапазоном, де сировина повинна перебувати не менше, ніж 1-2 доби. Після цього можна розпочинати виготовлення гофрокартону.

Поетапна технологія виробництва гофрованого пакувального матеріалу включає:

  • Для надання сировині більшої міцності, її необхідно прогріти та зволожити. Коли в процес буде залучено клейову суміш, вона зможе значно краще проявити свої властивості саме на матеріалах, котрі пройшли усі стадії підготовки.
  • Робота з папером. Його гофрують, при чому варто знати, що висота хвилі впливає на ступінь захисту гофрокартону, тип його профілю.
  • Обробка клейовою сумішшю. В залежності від профілю гофрокартону, який виготовляють, залежить спосіб нанесення клею. Якщо це контактний метод, то клейова суміш наноситься на верхню межу кожної хвилі паперу. У випадку, коли клей наносять безконтактно, обробку виконують з відстані приблизно 1 см.
  • З’єднання. Шари картону та гофрокартону накладають один на одного у певній послідовності. Для більшої цупкості шарів процедуру проводять під тиском.
  • Сушіння. Гофрокартон відправляють у сушильну машину, а потім залишають на зберігання до моменту, поки він повністю не буде сухим.

Вищенаведена технологія стосується виробництва гофрокартону у два шари. Якщо потрібно виготовити гофрокартон у більшу кількість шарів (від 3 до 7), то беруть двошарову продукцію і послідовно до неї прикріплюють нові шару картону і гофри. Багатошаровий гофрокартон являє собою пакувальний матеріал з відмінними пакувальними властивостями.

Переваги виготовлення гофрокартону, як пакувального матеріалу

Гофрокартон – це вид пакування, виробництво й використання якого вигідне усім долученим до цього процесу. Низька собівартість, повна автоматизація виробничого процесу, висока продуктивність та екологічна безпека – це все про процес та результат його виготовлення. Гофрокартон відрізняється помірною жорсткістю, добре амортизує, стійкий до проколів, але водночас добре пропускає повітря. Ще один значний плюс – можливість перероблення на вторинну сировину.

Як бачите, переваг у виготовленні гофрокартону досить багато. Якщо маєте намір зайнятися цією справою, не шкодуйте коштів на придбання обладнання, знайдіть оптимальне за площею приміщення та детально ознайомтеся з технологією виробничого процесу. Впевнені, що за таких обставин, у вас все вийде. Успіху!